Kedi bakımı nasıl olmalı?

Kedi bakımı nasıl olmalı?
61 18.10.2021

Kedi bakımı sahiplenildiğinde belirli sorumlulukları da beraberinde getirir. Önceden kedi bakımında bulunmadıysanız kedinin belirli bir bakım süreci bulunduğu bilinmelidir. Bu bakım sürecinde aylık olarak çeşitli kedi ihtiyaçları, beslenme ürünlerinin sağlanması, hastalık durumunda veteriner hekim tedavisi gibi sorumlulukların da olduğu unutulmamalıdır. Her kedi ırkı farklı bir özellik gösterir. Evde bakımı yapılacak olan kedinin özellikleri bilinmeli ve buna uygun ürünler temin edilmelidir.

Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kedi bakımı yapmak yetişkin kedilerde farklı aşamaları gerektirir. Yavru kedinin muhakkak ki annesinden belirli bir oranda sütünü almış olması gerekir. Eğer sütten erken ayrılmak durumunda kaldıysa bir veteriner hekim ile konuşarak yavruya uygun olan mamanın ne olduğu öğrenilmelidir. Genellikle kullanılan kuru mamalar yerine yavrular için yaş mama çok sık olmamakla beraber verilebilir. Her kedinin kendi yaşına uygun bir mama çeşidi bulunur. Kedi maması satın alırken paketin üzerinde buna dair bir bilgilendirme bulunmaktadır. Kedilerin her yaşta farklı besin değerlerini vücuduna almaları gerekir. Bu sebeple hem sağlığına hem de vücut yapısına uygun olan mama seçimi tercih edilmelidir. Kedi bakımı için önemli noktalarda risk oluşturabilecek alanların önceden önlem alınarak kapatılması gerekir. Özellikle ev içerisinde kedi bakılıyorsa her odaya girme gibi bir istekleri bulunur. Bundan dolayı odalarının kapıları ihtiyaç olunmadığını da kapatılmalıdır. Ona zarar verebilecek ve tehlike oluşturulabilecek mutfak alanlarından da uzak tutulmalıdır. Ev içerisinde bol aksesuarlı ürünlerin bulunduğu bir alan varsa buraya kedinin girmesi veya ürünler üzerinde dolaşması içinde belirli önlemler alınmalıdır. Koltuk, perde gibi ürünlere tırmanış göstermek kedilerin en seveceği şeylerdir. Bu sebeple ürünlerinizi sürekli olarak hasar verebilir veya tırmalayabilirler buna göre bir önlem alabilmek de yine ev sahibine düşer. Evde bulunan olmadığında veya kedi ile aynı ortamda olmadığında cam, pencerelerin ve kapıların kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Bu da kediler için evde alınabilecek önlemlerden bazılarıdır.

Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kedi bakımında dikkat edilecekler onun yaşına cinsine göre değişim gösterir. Kediye iyi bir bakım yapabilmek için öncelikle neyi sevip, neyi sevmediğini tespit etmek gerekir. Kedilerin çoğu suyu sevmez. Böyle bir durumda sürekli olarak onu buna zorlamak doğru bir davranış değildir. Hassas bir yapıya sahip oldukları için çabucak üşütebilme gibi bir süreçleri bulunur. Temizlik faaliyetlerini kediler doğuştan getirdikleri yalama özelliği ile kendileri gerçekleştirebilirler.
Günlük hayatta kedinin bakımını yaparken tırnaklarına da dikkat etmek gerekir. Kedileri ait olarak üretilmiş tırnak makası bulunur. Kedilerin tırnağı düzenli olarak kesilmeli ancak bunu yaparken bir veterinerden öncelikle nasıl yapıldığına dair bir bilgi almak doğru olacaktır.
Kedinin ev içinde kendisine ait olduğunu hissedecek belirli bir alanı oluşturulmalıdır. Burası kendini rahat hissedeceği bir yatak, düzenli olarak yem ve suyunun konulduğu bir mama kabı, dışarıya çıkarken kullanılabilecek bir boyun tasması, düzenli olarak tuvaletini yapabileceği kedi kumu, tırmanmayı sevdikleri için enerjilerini atabilecekleri bir tırmanma aracı ve buna uygun bir platform satın alınabilir.
Kediler taranmayı çok sever. Özellikle mevsimsel geçişlerde bu daha da önem kazanır. Kedinin tüylerinin dökülmesinin engelleyebilmek ve ileriye dönük olarak daha parlak ve canlı bir görünüm elde edebilmek için haftalık olarak düzenli tüyleri taranmalıdır. Doğru besin ve besin takviyeleri ile düzenli olarak beslendiğinden emin olunmalıdır. Belirli aralıklarla ve gerektiği süreçlerde aşıları yaptırılmalıdır.

Kedilerde Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Kedilerde beslenme genel vücut sağlıkları ve yaşayışları için oldukça önemli bir noktadır. Yavru kedilerin beslenmesi ile anne kedinin beslenmesi arasında büyük bir fark bulunur. Sahiplenilen kedinin vücut ihtiyaçları bir veteriner tarafından tespit edilerek hangi mama ona uygun olacaksa bu verilmelidir. Bu süreçte kedinin belirli hormonal hastalıkları bulunabilir ve bu verilen mamalar ile daha zararlı bir hale gelebilir. Kedilerin çoğunda beslenmeden kaynaklı olarak kronik obezite hastalığı görülür. Bu hem kendi sağlığı açısından hem de bakıcısı olarak gözetiminde olan kişi için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kedinin vücut yapısına uygun bir beslenme tarzı oluşturmak, yüksek yağ düzeyine sahip, içerisinde vitamin mineral düzeyi yetersiz, protein oranı az olan yiyeceklerin tek yönlü verilmesi de böyle bir süreci tetikler. Kedilerin süt sevdiği söylenir aslında bu halk arasında bilinen bir yanlıştır. Kedi yavrusu özellikle anne sütü ile beslenerek büyümesi gerekir. Fakat başka bir hayvanın sütünü içerken sindirmekte oldukça zorlanırlar.
Aile içerisindeki yemek sofralarına kedinin dahil edilmesi doğru bir hareket değildir. Burada sürekli olarak ev yemekleri ile beslenen bir kedi vücudunda farklı hastalıkların görülmesi ile karşı karşıya kalacaktır. Tavuk ve balık ürünlerinden oldukça hoşlanan kedilere bu ürünleri verirken kemiksiz ve kılçıksız olduklarına özellikle dikkat etmek gerekir. Kediler baharat sevmezler ve şekerli ürünler de onlara çok zarar verir. Bu sebeple yağlı, şekerli ve içerisinde bol baharatın bulunduğu yiyecekleri vermekten kaçınmak gerekir. Kedilerin tavuk ve tavuk ürünleri sevdiği bilinir. Fakat bunlar çiğ olarak verildiğinde vücudunda parazitlenmeye yol açar. Sosis, salam, et ve et ürünleri ve tavuk çeşitleri muhakkak pişirilerek verilmelidir. Hem parazit ihtimali artarken hem de çiğ yiyecekleri sindirmekte oldukça zorlanırlar.


Kedilerde Doğru Tuvalet Eğitimi
Kedilerde tuvalet eğitimi yapıları itibariyle zorlamayan bir süreçtir. Yavru kedilerde ve yetişkin kedilerde farklı şekilde tuvalet süreci bulunur. Doğaları itibariyle kediler tuvaletlerini saklama konusunda oldukça titizlerdir. Kediler için üretilmiş kum içerisinde kendisi bu ihtiyacını giderebilir. Ev içerisinde uygun bir noktaya kedi kumu konarak ihtiyacı olduğunda buraya gelmesi sağlanabilir. Başlangıçta kedi bunu anlayamayacağı için bu alana onu alıştırmak gerekir. Sonrasında böyle bir ihtiyaç hissettiğinde kendisi gelecektir. Kedi kumunun dışarıya zararlı bir bakteri yaymaması için ve kötü kokmaması için gün içerisinde de temizlenmesi önemlidir.


Yavru bir kedi sahiplenildiğinde annesinden ayrı olacağı için bu süreçte tuvalet eğitimini vermekte bakacak kişiye düşer. Kediler ilk doğduklarında tuvaletini yapma eğilimleri göstermezler. Sonraki aylarda ancak bu gelişimi gösterir. Bu sebeple yavru kedinin tuvalet eğitimi ile ilgilenmek önemlidir.


Kedilerde Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde hastalık tespiti yapılırken öncelikle belirtilerin analiz edilmesi gerekir. Normalin dışında hareketleri bulunan bir kedi eskisi gibi yemek yemeyi bıraktıysa veya eski hareketliliği bulunmuyorsa bir sağlık sorunu olduğunun göstergesi olabilir. Kediler kendilerini ifade ederken çeşitli hareketlerde bulunur. Bu hareketlerden ancak sağlık durumunun yerinde olmadığı anlaşılabilir. Herhangi bir endişe durumunda ve vücutlarında bir ağrı söz konusuysa sürekli olarak mırıldanma hareketi gözlemlenir. Oldukça dolgun iştaha sahip olan ki kedi bir anda yemek yemeyi kesebilir. Yediği yiyeceklerden kaynaklı olarak karın ağrısı çeken bir kedi otururken sırtını kamburlaştırır.
Kedinin hastalıktan kaynaklı acı çektiğini anlayabilmek için şunlara dikkat etmek gerekir:
● Kedi normalin aksine farklı sesler çıkarmaya başlarlar.
● Tek bir pozisyonda duran kuyruğu hareketlenir
● Patilerine bakıldığında titrediği görülür
● Hareketli olan bir kedi hasta olduğunda hareketleri yavaşlar
● Normal bir duruş sergilemezler bu gözle fark edilebilir
● Cilt renginde değişimler ve seğertiler hasta olduğunun ve acı çektiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Kedinin hastalık öncesi süreçleri bu gibi durumlarda tespit edilebildiği gibi hasta olduktan sonra da yaşadığı bazı durumlar vardır. Hasta olan bir kedi; nefes almada oldukça zorluk çeker. Normalin aksine kendisini dış dünyaya kapatma eğiliminde bulunurlar. Hırıltılı ve hızlı nefes alma özellikleri ortaya çıkar. Yediği yemekten soğuyan ve iştah kaybına uğrayan bir görüntü verirler. Burnunu çekerek hapşırma, ara ara kendini fark ettiren ateş, burun akıntısı veya öksürme gibi belirtilerde kedinizin hastalandığını göstergesidir.

Paylaş: