Sadık dostunuza aşı yapılırken nelere dikkat etmelisiniz?

Sadık dostunuza aşı yapılırken nelere dikkat etmelisiniz?
3 26.03.2021

Bir köpeği aşılarken dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. İlki, bölgede yaşayan köpekler için hangi aşıların zorunlu olduğunu belirleyen yerel ve ülke çapında yasalardır. Bu tür aşılar "temel" aşılar olarak bilinir ve tüm köpekler için zorunludur. Temel aşılar, hayvanları aşırı hastalık veya hastalıktan korumak için tasarlanmıştır ve şunları içerir: kuduz aşısı (bazı bölgelerde), CDV (köpek hastalığı), CAV-2 (köpek hepatit virüsü veya adenovirüs-2) ve CPV-2 (köpek parvovirüsü.)

Çekirdek dışı aşılar:

Çekirdek olmayan aşılar, belirli bir hastalığın veya hastalığın yaygın olduğu alanlar dışında zorunlu olmayan diğer köpek aşılarıdır. Bir örnek, köpek parainfluenza aşılamasıdır. Birçok veteriner, bu temel olmayan aşıları zorunlu olmadıkları alanlarda sunmaya devam edecek, ancak söz konusu köpeğin uygun bir aşı adayı olup olmadığına karar vermek veterinere ve evcil hayvan sahibine kalmıştır.

Çekirdek olmayan aşılar yapmadan önce dikkat edilmesi gereken faktörler:

Veterinerinizin köpeğinize çekirdek olmayan aşılar yapmasına izin vermeden önce göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bazı maddeler vardır. Köpeğinizin yaşı, boyutu, cinsi, genel sağlığı ve alerjileri gibi şeyler anahtar faktörlerdir. Köpeğinizin aşı geçmişini ve o sırada köpeğinizin aldığı diğer aşıları da bilmek istersiniz.

1) Çok Genç ve Çok Yaşlı Çok Riskli

Aşıların minimum yaş gereksinimleri vardır ve bunlara bağlı kalmak önemlidir. Genç yavruların bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediğinden, canlı bir virüsün çekimleri vücudunu büyük ölçüde etkileyebilir. Genç yavruların mücadele ettiği yan etkilere neden olan aşılar da vardır.

Yaşlı köpekler genellikle bağışıklık sistemlerinden muzdariptir, bu nedenle veterinerler ona gereksiz bir aşı yapmaktan çekinebilir. Bir veterinerin yaşlı köpekler için çekirdek olmayan aşılar arasında daha uzun bir süre tavsiye edebileceği veya bu aşıları tamamen atlayabileceği zamanlar vardır.

2) Kaç Aşı Yapılıyor?

Bir köpeğe aynı anda çok fazla aşı yaptırmak, yan etki olasılığını artırabilir. Bu nedenle aşıları aralıklarla ayırmak önemlidir. Veterineriniz, o sırada yapılan diğer aşılar nedeniyle çekirdek olmayan aşıları uygulamak için bekleyebilir.

3) Köpek Boyu Önemlidir

Bazı köpekler, aşıyı kaldıracak kadar ağırlığa sahip olmayabilir veya yeterince güçlü olmayabilir. Bu, veterinerinizin temel olmayan aşıların uygulanmasını bekleyebileceği başka bir durumdur. Bu, özellikle hastalık veya çöpün daralması nedeniyle yetersiz beslenen köpekler için geçerlidir.

4) Aşılama Malzemelerine Karşı Alerjiler

Köpekler, aşılarda bulunabilen belirli bileşenlere alerjik olabilir. Bir aşı, köpeğinizin veterinerinize alerjisi olduğunu gösteren bir bileşen içeriyorsa, bu aşıyı atlayacaktır.

5) Köpeğinizin Cinsi

Bazı köpek ırklarının, diğer ırkların sahip olmadığı unsurlara karşı duyarlılıkları vardır. Belirli türler, belirli bir bileşene olumsuz tepki verebilirken, başka bir cins bir başkasıyla mücadele edebilir.

Bunun bir örneği, bazı durumlarda Ivermektin'e duyarlılığı olan Alman Çoban Köpeğidir. Bunun nedeni, Avustralya çoban köpeği, border collie, collie, Avustralya çoban mini, İngiliz çoban köpeği, McNab, Shetland çoban köpeği, eski İngiliz çoban köpeği ve bunlarla karıştırılmış cinsler gibi diğer sürü köpeklerinde de görülen MDR1 geninin varlığından kaynaklanmaktadır. Longhaired Whippet ve Silken Windhound da bu gene sahiptir.

Bu tür köpekler için sorun oluşturabilecek ilaçlardan bazıları şunlardır:

Abamektin

Acepromazine

Aktinomisin D

Aldosteron

Amitriptilin

Butorfanol

Kortizol

Siklosporin

Deksametazon

Digoksin

Diltiazem

Dosetaksel

Domperidon

Ketokonazol

Doksorubisin

Doksisiklin

Eritromisin

Etoposit

İtrakonazol

Ivermektin

Levofloksasin

Loperamide

Metilprednizolon

Milbemisin

Morfin

Moksidektin

Ondansetron

Paklitaksel

Selamektin

Sparfloksasin

Takrolimus

Talinolol

Terfendadin

Tetrasiklin

Vekuronyum

Verapamil

Vinblastin

Vincristine

6) Aşılama Geçmişi

Bir köpeğin önceki bir aşılamadan olumsuz bir etkisi varsa, bunu not etmeniz önemlidir, böylece başka hangi aşının olumsuz reaksiyonlara neden olabileceğinin farkında olursunuz. Durum buysa, veterineriniz köpeğinize çekirdek olmayan bir aşı yapmamaya karar verebilir.

7) Köpeğinizin Genel Sağlığı

Köpeğiniz hastalandığında aşı yapmak istemezsiniz. Aşılar vücuda ve bağışıklık sistemine baskı uygulayabilir. Ayrıca, köpeğiniz bir hastalıktan, ameliyattan veya tıbbi tedaviden iyileşirken gerekli olmadıkça asla aşı yapmak istemezsiniz

Paylaş: