Yavru Kedilerde Mama Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yavru Kedilerde Mama Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
24 16.08.2021

Yavru kedi mama seçimi kedi sahiplerinin dikkat etmesi gereken konulardan birisidir. Yavru kedilerin dengeli ve düzenli beslenmesinden sorumlu olan kedi sahipleri yavrular için en iyi kalitede mama seçimleri yapmalıdır.

Yavru Kedilere Mama Nasıl Verilmelidir?

Yavru kedi kuru mama alıştırma yapmak için kedi sahiplerinin çok çaba sarf etmesi gerekmez. Sağlıklı bir kedi sütten kesildikten sonra kuru mamaya çabucak alışabilir. Kedinizin kuru mamaya alışmasında sorun yaşıyorsanız öğünlerini verirken cazip hale getirebilirsiniz. Kediler doğada avcı canlılar oldukları için evde onlara avlandıkları hisleriyle mama verme sistemi oluşturabilirsiniz.

Kedilerin düzenli beslenmeleri ve ilerleyen yaşlarda diyabet sorunları gibi sağlık problemleri yaşamamaları için öğünleri takip edilmelidir. Yavru kediler için her ne kadar mama dolu bir kabı önlerine koymak çok sakıncalı olmasa da ilerleyen zamanlarda kedi büyüdükçe kedi sahiplerinin bu şekilde mama vermekten vazgeçmesi gerekecektir. Çünkü kedilerin öğünlerini takip etmeden serbest bir şekilde mama düzeni oluşturmak ilerleyen zamanlarda sağlık sorunlarının oluşmasına neden olacaktır. Yavru kediler ve yetişkin kediler önlerinde mama oldukça gidip yemekte sakınca görmezler. Mama yemek sağlıklı kediler için keyif vericidir. Bu nedenle kedilerin ihtiyaçları olandan fazlasını yememesi için öğün sayıları ve öğün miktarına dikkat edilmelidir.

Yavru kedi maması öğünleri yavru kedinizin yaşı ve kilosuna uygun oranda verilmelidir. Yavru kedileri günde iki kez ya da üç kez beslemek yeterli olacaktır. Yavru kedi maması önerileri için veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Piyasada bulunan yavru kedi mamaları arasından ıslak ve kuru mama tercihi yaparken yüksek kalitede mama seçmeye özen gösterin.

Yavru Kediler Mama Yemezse Ne Yapmak Gerekir?

Yavru kedi mama yemiyor diyen kedi sahipleri acilen bu durum karşısında çözüm geliştirmelidir. Eğer bir yavru kedi 2 günden fazla iştahsız kalırsa kalıcı sağlık problemleri oluşabilir. Bu nedenle yavru kedinizin mamasını yemesi için elinizden ne geliyorsa yapmalısınız. Yavru kediler çoğu zaman kuru mamaya alışmak konusunda zorluk yaşamazlar ama bir süre sonra bu mamayı yemek istemiyorsa kediniz mamasını sevmiyor olabilir. Kedinizin hangi mamayı sevdiğini bulmak için küçük miktarlarda öğünlerine farklı çeşitlerde mamalardan katarak hangi aromayı daha çok sevdiğini bulabilirsiniz.

Yavru kediler mama yemediklerinde veteriner hekiminizden yavru kedi maması öneri ve yavru kedi maması tarifi alabilirisiniz. Yavru kedi maması tarifleri veteriner hekiminizin kontrolünde bir tarifle gerçekleşirse eğer ambalajlı satılan kedi mamalarına eş değer besin zenginliğine sahip bir öğün oluşturulabilir. Bu öğünler yavru kediler yetişkin kediler olduklarında yine veteriner hekiminizin kontrolünde değiştirilmelidir. Yetişkin kediler ile yavru kedilerin beslenme içeriklerinde yer alan protein, yağ, mineral, vitaminler her yaş grubunda farklı oranlarda yer alır. Bu nedenle yavru kediniz için yeterli bir öğün oluşturduğunuzdan emin olmalısınız.

Yavru Kedilerde Mama Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Yavru kedinizin mamasını çeşitli sebeplerden dolayı değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu sebeplerden biri kedinizin mamasını sevmemesi olabilir ki bu durum çok yaygındır. Kedinizin mamasını değiştirmek istemenizin diğer bir sebebi mevcut mamayı kaliteli bir mama ile değiştirmek de olabilir. Her ne durum olursa olsun yavru kedi mamaya geçiş ve yavru kedi mama değiştirme belli yöntemler ile yapılmalıdır.

Yavru kedi mama alıştırma için öncelikle yeni mamasından kabına az miktarda karıştırmalısınız. Yavru kediniz için mama değişimi yaparken bunu tek seferde yapmamalısınız. Kedilerde diyet değişikliği aniden yapılırsa eğer yavru kedilerde mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu durum yetişkin kedilerde de görülür. Sağlıklı bir şekilde mama değişimi / diyet değişimi yapmak için eski mama ile yeni mama karışımında, yeni mamayı kademeli olarak günlere bölerek arttırmalısınız. İlk gün karışımda en az oran son gün karışımda tamamen değişiklik sağlanmalıdır. Kedilerin mama değişikliğinde önerilen gün sayısı 5-10 gün arasıdır. 10 günün sonunda yeni mama 0 oranda mama kabında yerini alabilir.

Yavru Kedi için kuru mama değişikliği yaparken diyet geçişine bağlı olarak mide rahatsızlıkları yaşanırsa ya da yavru kedinizde yumuşak dışkı sorunları ortaya çıkarsa, diyet geçişini kesmeyin ama yavaşlatın. Yavru kedinizde iştahsızlık sorunları, ishal ve kusma gibi rahatsızlıklar meydana gelirse bu durum mama geçişinden kaynaklanmayabilir. Böyle bir durumda yavru kedinizi acilen veterinere götürün.

Yavru Kedinize Islak Mama mı Kuru Mama mı Vermelisiniz?

Yavru kedi mama düzeni oluşturma noktasında yavru kedinin ıslak mamaya alışması bazı durumlarda problem yaratabilir. Islak mamalar kediler için çok daha lezzetli ve dayanılmaz kokulu olabilir. Ancak yavru kediniz için ıslak mamanın mı yoksa kuru mamanın mı daha iyi olacağını merak ediyorsanız bu durumu açıklığa kavuşturabilmeniz için bir öğün dengesi yaratabilirsiniz.

Yavru kedi mama eğitimi için ıslak mama ve kuru mama aynı süreçlerde öğretilmelidir. Yavru kediniz ıslak mamayı ve kuru mamayı aynı dönemde tanırsa eğer ilerleyen zamanlarda yemek ayırt etme gibi durumlarda karşılaşmazsınız. Yavru kediniz için öğün dengesi oluştururken ıslak mamaya da kuru mamaya da yer vermelisiniz. Yavru kediler için ıslak mamalar arasından düşük karbonhidratlı ve yüksek proteinli seçenekleri tercih ederseniz eğer kedinizin beslenmesi için mükemmel bir denge yaratmış olursunuz.

Islak mamalar kuru mamalardan daha pahalı olsa da birçok açıdan kuru mamalara kıyasla kediler için çok daha faydalı besinlerdir. Uzun vadede ıslak mama tercihi yetişkin kediler için de daha faydalı mama seçeneklerinden birisidir. Kaliteli ıslak mamalar ile beslenen kediler uzun yıllar sağlıklı olabilmektedir.

Yavru Kediler İçin Mama Seçimi ve Öğün Sayısı Nasıl Olmalıdır?

Yavru kediler sütten kesildikten sonra evinizdeki katı mamaya alışma konusunda sıkıntı çekmediyse eğer bu durum yavru için iyi bir durumdur. Katı mamaların yavru kediler için en iyi kalitede olması gelişimleri açısından önemlidir. Kaliteli mamalar yavru kediler için gerekli olan tüm besinleri doğru oranlarda içerir. Laboratuvar ortamında en iyi reçeteler ile oluşturulan kaliteli mamalar yavru kedilerin beslenmesinde önemli rol oynar.

Yavru kedi mama seçiminde dikkat edilecekler kedi sahiplerinin en çok üstünde durması gereken konulardan birisidir. Yavru kediler hızla büyümeye devam ederken onların besin ve protein ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşıladığınızdan emin olmanız gerekir. Yavru kedinizin uygun bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için yetişkin kedilere kıyasla ekstra protein, yağ, vitamin mineral içeren besinlere ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle yavru kediler için özel olarak geliştirilmiş kaliteli kuru mamalar kediniz için en iyi seçenek olacaktır. Yetişkin kedi mamaları doğrudan yavru kedilere zarar vermese de uzun vadede yavrunun gelişiminin geride kalmasına sebep olabilir. Güçlü dişler, iyi bir kemik gelişimi, güçlü kaslar için yavru kedinize uygun mama türü seçmeniz gerekecektir.

Yavru kedilere katı mama verirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi yavru kedi günlük mama miktarı olmaktadır. Yavru kediler 6 aylık olana kadar günde 4 öğün beslenebilirler. Öğün sayısı yavru kediler büyüdükçe azalacaktır. Kediniz 10 aylık olduğunda öğün sayısını ikiye düşürebilirsiniz. Eğer yavru kediniz için günlük ne kadar mama koymanız gerektiğinden emin değilseniz veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Paylaş: